Tuesday, October 16, 2012

ESTARI 2012 tampil meriah!

Pada 13 Oktober  yang lalu, MBSA telah menganjurkankan program yang mengenengahkan seni tari sebagai persembsahan utama. Porgram yang dinamakan sebagai “ESTARI” telah lunas dengan jayanya  di Laman Budaya, Shah Alam.  "Estari" ialah kombinasi frasa dalam estitika dan tarian. Ia menafsirkan maksud keindahan dalam tarian.
 
Program ini telah menampilkan tarian-tarian tradisional, kreasi dan kontemporari dari pelbagai kumpulan tarian. Sebanyak  7 kumpulan yang menyertai program tersebut. Antara kumpulan yang beraksi pada program itu ialah Intan permata, Elok Lenggok, Astana Budaya, Intan Permata, Ya Nasr dan Kesuba yang mewakili Shah Alam. Turut diundang ialah kumpulan tari hebat dari Melaka iaitu Senctra. Manakala Kuala Lumpur diwakili oleh kumpulan tari profesional Warisan Seni Budaya.
 
Program yang di bahagi dengan tiga segmen itu menampilkan lenggok tari yang hebat. Gerak tari digubah segar oleh koreografer profesional. Dalam pada itu, persembahan juga dimeriahkan dengan artis jemputan iaitu Shiha dan Anas Redzuan. Tidak ketinggalan Kumpulan Drum Simfoni turut beraksi hiburkan pengunjung. 
 
Progam petang itu diakhiri dengan joget lambak beramai-ramai bersama pengunjung. Program ini telah menarik seramai 500 pengunjung untuk hadir dan menyaksikan program di mana julung-julung kali nya  diadakan. Ia telah menampilkan satu kelainan dari program-program sebelum ini yang berlangsung di Laman Budaya.
 
 
 
 

No comments: